Witam
Mam następujący problem
W momencie podłączenia zasilacza do nawigacji pojawiają się w moim CB ogromne zakłócenia.
Czy ktoś z Was miał podobny problem?
Próbowałem coś pokombinować z różnym skutkiem
opis;
Alen, rozumiem, że masz nawigację typu Lark lub pokrewną. Zasilacze od tych nawigacji sieją mocno zakłócenia na radiach CB z dolnej półki cenowej. U mnie siała zakłócenia na radiu CB alan102. Po zmianie na inne radio droższe z lepszym filtrem problem prawie znikł i tak już zostawiłem. Przez jakiś czas używałem ładowarki robionej (nie impulsowej jak ori z navi) i było OK do czasu kiedy nie naładowała się bateria w nawigacji. Gdy naładowała się odłączanie cykliczne ładowania powodowało sianie zakłóceń. Opcją jest podłączenie zasilania prosto ze skrzynki akumulatora.
ja mam Harrego II i sieje mi ładowarka od Nokii gdy ładuję telefon( oba wpięte są do "złodziejki)
co śmieszniejsze, w momencie ładowania jeśli wezmę telefon do ręki sianie zanika
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Sieje większość ładowarek samochodowych. Są po prostu bardzo tanie i bardzo kiepsko wykonane. Wychodząc z założenia że zakłocenia likwiduje się u źródła, należaloby taką ładowarkę zrobić zgodnie z normami dokładając np duży kondensator filtrujący.
Przepinanie do akumulatora nie zawsze pomaga. CZasem zakłocenia są tak silne że i tak się indukują w CB radiu.
Sieje większość ładowarek samochodowych. Są po prostu bardzo tanie i bardzo kiepsko wykonane. Wychodząc z założenia że zakłocenia likwiduje się u źródła, należaloby taką ładowarkę zrobić zgodnie z normami dokładając np duży kondensator filtrujący.
Przepinanie do akumulatora nie zawsze pomaga. CZasem zakłocenia są tak silne że i tak się indukują w CB radiu.
Pozdrawiam...
Zamówiłem taki stabilizator
Jeżeli dorzuciłbyś do niego schemat połączeń z tym kondensatorem to będę ci wdzięczny.
Chyba że wygląda on tak.
7805 w tym przypadku to kiepski pomysł. Będzie się mocno grzał ze względu na dużą różnicę napięć we/wy. Jeśli chcesz go użyć dobrze byłoby wstępnie obniżyć napiecie do 9V (7809) - a jeszcze lepiej pomyśleć nad czymś impulsowym.
Tak sobie teraz myśle - A może wystarczyłoby ją porządnie zaekranować? jak chwycisz za ładowarkę całą ręką (tak żeby jak najwięcej jej zasłonić) jest poprawa?
zwirek75, ja na przykład mam ori ładowarkę Nokii- i nadal mam problem
Ładowarka do telefonu to pozornie dobre rozwiązanie ale daje za mały prąd ładowania.
Na dłuższej trasie Nawigacja i tak padnie
O ekranowaniu pomyślałem na samym początku- folia metaliczna połączona z masą
Ale nic to nie dało. Może gdybym spróbował nałożyć np puszkę po Coli to efekt byłby inny
Moim skromnym zdaniem zakłócenia rozchodzą się po przewodach zasilających rozgałęziacza.
Pierścień ferrytowy i min. 3-4 zwoje jak najbliżej ładowarki. Najlepiej operację powtórzyć też na kablu zasilającym CB (jak najbliżej CB). Zwykle pomaga.
osobiste doświadczenia:
- rdzenie ferrytowe - poprawiają samopoczucie, działania CB nie bardzo
- nędzna ładowarka podpinana gdziekolwiek, nawet prosto z akumulatora - dalej zakłóca
- ładowarka oparta na LM78S05 itp. - fajne, działa (jeździłem z czymś takim ok. 2 lata), tylko trochę duże, a w zasadzie radiator, którym należy odprowadzić ciepło z układu. należy pamiętać o połączeniu pinów 4 i x we wtyczce miniusb, inaczej nawi będzie podbierać prąd z baterii i w końcu padnie; wady to powolne doładowanie baterii (zamiast 2-3h trwa to z 8h) i podświetlenie nawigacji potrafi migotać przy ustawieniu na minimum
- ładowarki Mio - 100% skuteczności. są po prostu dobrze wykonane i ekranowane. do wyrwania na allegro od 40zł za używkę do ok. stówki za nówkę (przesada!). najprościej kupić sobie ich nawigację i dobra ładowarka w zestawie - tak też uczyniłem po padzie larka 35.1
osobiste doświadczenia:
- nędzna ładowarka podpinana gdziekolwiek, nawet prosto z akumulatora - dalej zakłóca
- ładowarka oparta na LM78S05 itp. - fajne, działa (jeździłem z czymś takim ok. 2 lata), tylko trochę duże, a w zasadzie radiator, którym należy odprowadzić ciepło z układu. należy pamiętać o połączeniu pinów 4 i x we wtyczce miniusb, inaczej nawi będzie podbierać prąd z baterii i w końcu padnie; wady to powolne doładowanie baterii (zamiast 2-3h trwa to z 8h) i podświetlenie nawigacji potrafi migotać przy ustawieniu na minimum
- ładowarki Mio - 100% skuteczności. są po prostu dobrze wykonane i ekranowane. do wyrwania na allegro od 40zł za używkę do ok. stówki za nówkę (przesada!). najprościej kupić sobie ich nawigację i dobra ładowarka w zestawie - tak też uczyniłem po padzie larka 35.1
osobiste doświadczenia:
Oj, tak, tak!
Zamieszczone przez czernobyl
Nie testowałem Mio, ale kupiłem na jakiejś wyprzedaży oryginalną ładowarkę Motoroli za ca. 35 PLN - pomogło radykalnie przy U520, po przejściu na Harry II ASC problem się pojawił znów.
Oczywiśćie dotyczy to Larka 43.1 :-)
Na razie czekam aż Mio Moov 500 jeszcze trochę stanieją i wtedy zmienię navi ...
Mi na CB siała nieorginalna ładowarka do navi TomTom, kiedy zmieniłem ją na ori problem znikł ale i tak podłaczyłem CB pod skrzynkę bo denerwowały mnie kable i rozgałęziacze Teraz TT używam tylko okazyjnie bo w autku zagoscił Columbus 8)
Komentarz